Sidor

torsdag 11 september 2014

Ur björk

Hur många slöjdföremål kan man få ut ur en björk?

Det undrade 22 slöjdare i Västra Götaland och Värmland och tog sig an en 25 meter hög och 30 cm bred björk. Det blev cirka 350 slöjdföremål som uppskattas vara värda 250 000 kronor. Några av föremålen kan ses i utställningen Ur björk som nu visas i Botaniska trädgården i Göteborg

Många av slöjdföremålen är fantastiskt fint slöjdade. Synd är dock att slöjdföremålen inte riktigt kommer till sin rätt i utställningen och orsaken är lokalen. Utställningen är inträngd i den bortre delen av ett rum ovanpå Botaniska trädgårdens shop. Rummet är långsmalt och det är ganska lågt till tak. Ljuset kommer in från båda håll i rummet från fina gamla fönster, men sidoljuset sätter föremålen i motljus och gör dem inte rättvisa. 

Om man bortser från lokalen och betraktar slöjdföremålen i sig med utställningens idé i bakhuvudet, att alla föremål kommer från ett och samma träd, från en och samma björk, så blir ändå utställningen i sin enkelhet magisk. De olika föremålen får en samhörighet och ett gemensamt ursprung. Slöjdandet får i utställningen Ur björk en tydlig koppling till naturen, till trädet, björken.

Boots av Sara Thorn, näverstrut av Astrid Andersson

Krympkärl av Lars Larsson, helnäverask av Kerstin Hansson och täljda skrin av Knut Östgård

Med reservation för att jag kan ha uppfattat vem som gjort vilket föremål fel. Det var inte helt tydligt i utställningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar