Sidor

torsdag 19 december 2013

Göra-klart-dag

Idag har vi haft en väldigt rolig, men intensiv göra-klart-dag i träslöjdsalen. Vi har hamnat flera veckor efter vårt planering eftersom krympburkprojektet vi hade i början av terminen drog ut lite på tiden. Det innebar att ingen av årskurs 5:s lampetter var klara i början av den här veckan. Nu är alla utom två klara (en elev var sjuk och en är i Indien).

"Det här är den roligaste dagen på hela terminen!", sa en elev när han insåg att han kunde ha slöjd hela dagen om han behövde för att bli klar. Eleven i fråga hade i sitt skissarbete bestämt sig för att inte bara göra en lampett utan hela fem stycken i form av en slags utvikbart "altarskåp" för bilar. Eftersom eleverna normalt bara brukar hinna med en lampett nätt och jämt, så försökte jag lite fint föreslå att han kanske kunde begränsa sig till en triptyk, det vill säga tre. Men, nej, fem skulle det vara en för varje favoritbilmodell. Jag sa, ok, jobba på så får vi se. Eleven har jobbat på som vara den och idag blev han klar. En liten kompromiss kunde vi hitta med de yttersta "vingarna". Det är grymt imponerande att han fixade projektet från idé till färdig produkt.

"Jag tycker att det är lite högre nivå på våra lampetter jämfört med förra terminens femmors", reflekterade en annan elev. Den här terminens femmors design på sina lampetter är verkligen imponerande. Vi har haft fantastiska designs andra terminer också. Det är dock intressant att se hur elever reflekterar och förhåller sig till tidigare gruppers slöjdande. Har ni märkt att elever gör det? Hur påverkar det deras arbeten?

En egen reflektion över dagen var att det roligaste var att ha mixade åldrar i slöjdsalen. Jag hade nämligen både årskurs treor och årskurs femmor samtidigt i salen. Elever som annars aldrig pratar med varandra började samtala och prata om både sitt slöjdande och andra saker. Slöjdandet inbjöd på ett härligt och otvunget sätt in till kontakt. Kul!

Här är alla elevers lampetter.

Uppgiften är att skapa en lampett med egen design inkluderande återbruk av något slag.

1 kommentar: