Sidor

fredag 10 april 2015

Slöjdklubb på Växthuset

I höstas gick jag en inspirerande slöjdklubbhandledarutbildning. Igår startade min första slöjdklubb. Den är i min slöjdsal och den är för några fritidsbarn från årskurs 1 och 2.

Jag har bestämt att temat ska vara fläta och jag har tänkt att en vävarfågel ska vara lite av en maskot. Jag tyckte dock att vi behövde en slöjdklubbskorg. Korgen har ett starkt symbolvärde i slöjdklubbspedagogiken. Botten symboliserar ledaren, ståndarna symboliserar deltagarna och flätningen symboliserar gemenskapen. Vid klubbträffarna kan korgen fyllas med innehåll som symboliserar det man ska arbeta med eller med annat som hör till temat.

Vi startade därför med att tälja pinnarna till korgen. Jag har aldrig täljt med en grupp med så unga slöjdare förut, men det gick mycket bra. Mycket tack vara de tre duktiga hjälpledarna jag hade. Vi frågade våra årskurs femmor om någon av dem skulle vara intresserade av att vara hjälpledare vid slöjdklubben och vi mötte ett stort intresse. Vi valde ut tre för de första tre tillfällena och tre för de sista. Det var en succé på många plan att ha hjälpledare. De var till stor hjälp genom att finnas nära barnen och visa moment som var lite svåra. De var fina äldre förebilder för de yngre barnen och de fick själva öva ledarskap och stärka sin självkänsla genom uppdraget.

Några av fritidsbarnen hann börja borra hålen för pinnarna. Jag skulle dock vilja införskaffa lite bättre borrstål som gör att det går lätt att borra stora hål för hand. Jag mottar gärna tips på inköpsställen.

Klubben avslutades med Ordskatt-påsen med en lapp till varje barn med ord förknippade med det vi gjort och pratat om under träffen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar