Sidor

lördag 10 januari 2015

Slöjdspaning i London, del 2

Ett av mina favoritmuseum i London är Tate Modern. Vid vårt besök bjöd museet på en textilinstallation i den stora turbinhallen. Installationen I Don’t Know - The Weave of Textile Language är gjord specifikt för platsen av den amerikanska skulptören Richard Tuttle. Tuttle är en textilsamlare och lär ha en stor samling textil från olika delar av världen. Textilierna till installationen på Tate är noggrant skapade i samarbete med textilfabriker i Indien.

Tänk att kunna servera en grupp elever, låt säga, 10 meter tyg att skapa valfri installation av i ett konst-slöjd-projekt. Vilka möjligheter!

Tate Modern har flera våningar med samlingar fritt öppna för allmänheten. Där finns mycket intressant att se och jag väljer att lyfta fram en konstnär som arbetat med papper och broderi - Nicholas Hlobo från Sydafrika. I verket Macalen linto Zomlambo från 2010 har tefläckar på akvarellpapper inspirerat till de broderade formerna. Kanske det kan vara en bra idé för ett broderiprojekt i slöjden. Först yvigt tekalas med spill och sedan broderi efter de former som uppstår!
De svarta delarna i Hlobos konstverk är bitar av bildäcks-innerslangar.
Lyftkranarna bakom Tate Modern arbetar med en ny utbyggnad till museet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar