Sidor

onsdag 16 juli 2014

Next Level Craft

"Vad har Voguing, yllebroderi, elektronisk musik, rotslöjd, streetart, tovning, high fashion och näverflätning gemensamt?
Svaret är Next Level Craft. Med utgångspunkt i de nordliga länens slöjdtraditioner och dess magnifika natur berättas en annorlunda slöjdsaga. Med humor och hjärta tar Next Level Craft pulsen på samtiden och lyfter genom gränsöverskridande samarbeten fram magin och glädjen i handens skaparkraft."

Så beskrivs utställningen på den egna hemsidan. På resan hem från vår årliga Norrlandsvistelse stannade vi till i Umeå för att besöka utställningen Next Level Craft på Västerbottensmuseet.

I utställningen möts man av en magisk stämning. Ljuset i det vita kvadratiska rummet skiftar i blått, rött och lila, ljudet från musikvideon med voguingdans (se nedan) pulserar och där på låga podier står ett myller av slöjdföremål i oväntade kombinationer tillsammans med okända naturväsen. Små varelser utan ögon tittar uppfodrande och utmanande på oss besökare. Genomskinliga bävrar leker i fiktiva vattenhål. Vi förflyttas till en annan värld.

Next Level Craft har lyckats bra med att sätta traditionell slöjd i nya sammanhang utan att tappa slöjdens stolthet och egenart. Utställningens sago-mystik-tema kan ses som en bro mellan gamla slöjdtraditioner och modern design och konsthantverk. Slöjdföremålen är skapade av ett 40-tal slöjdare mestadels från våra fyra nordligaste län. Variationen bland slöjdföremålen och det genomtänkta arrangemanget av föremålen ger utställningen en nerv och får mig som besökare att nyfiket titta vidare.

På det sluttande podiet finns korta citat där några av utställarna berättar om sitt slöjdande eller om sin relation till det slöjdmaterial de valt att arbetar med. Det kan vara lite svårt att läsa ibland på grund av de magiska ljuset i utställningslokalen, men citaten ger en bild av nutida slöjdare som upptäckt styrkan i att arbeta med traditionella slöjdmetoder som grund för nyskapande.

Om nu har möjlighet - besök denna fantastiska utställning senast 21 september då den stänger.

Aliens av björkvril av Marie Karlsson och Ullgudinna av Johanna Hofring och Tor SöderinMin elev Kerstin är med i filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar