Sidor

lördag 5 juli 2014

Magiska askar

Jag har "treatat" mig själv med en sommarkurs på Sätergläntans kursgård i Dalarna. Kursen hette Magiska askar och kursledare var mästerslöjdaren Jögge Sundqvist. Under fyra och en halv intensiva och roliga dagar har jag slöjdat och lärt mig otroligt mycket. Vi har tillverkat små träaskar med dolda lås för små ting. Askarna är inspirerade av gamla askar som man hittar i skandinavisk allmoge. Askarna kunde ha små luriga lås och dessutom magiska tecken som beskydd.

Under kursdagarna har teori och praktik varvats och vi fått djupdykningar som utmanat och utvecklat mig. En stor aha-upplevelse för mig var hyvlingen. Det hyvlas väldigt lite i Sveriges slöjdsalar nuförtiden har jag förstått. Hos mig har det inte hyvlats alls. Nu har jag upptäckt tjusningen med hyvligen och nu kan det bli ändring. Jag måste köpa en hyvel själv och kanske kommer eleverna att få hyvla redan i höst.

Sätrergläntan har fantastiska slöjdlokaler. De är vackert och ändamålsenligt utformade och slöjdsalen vi höll till i hade en makalös uppsättning av välskärpta handverktyg. Att få slöjda i en sådan miljö är en ren lycka.Fantastiskt fint utrustade lokaler och vacker miljö.
Här är min magiska ask. Den är inte riktigt färdig. Jag ska göra "skureut" på baksidan och
locket och sedan ska jag måla den.
1 kommentar:

  1. Underbart att få unna sig lite egenutvecling, va fin den blev!

    SvaraRadera