Sidor

fredag 22 februari 2013

Flippa slöjdsalen

Det måste vara en märklig känsla att klona sig själv och träffa ett flertal kloner i samma rum. Jag fick uppleva hur det skulle kunna vara förra veckan då jag provade att använda instruktionsfilm och iPads i slöjdsalen. Det var en märklig känsla att höra sig själv, höra sin egen röst på flera håll i klassrummet samtidigt. Eleverna pausade, spelade fram, backade, spelade om och om igen samtidigt som de testade, provade och försökte sig på det här med luffarslöjd.
Några elever valde instruktion från ett papper, för några räckte den demonstration jag gjort en gång, andra tittade helst på kompisen och några valde filmen som jag spelat in och som ligger på vår slöjdblogg.

När jag utvärderade med eleverna efteråt tyckte de inte att det var så märkvärdigt. Här nedan kan ni höra deras utvärdering:Ni kan också höra gruppen Brown utvärdera. De är dock ganska kortfattade eftersom de är hungriga och helst vill ta lunch.

För mig som pedagog var det dock en stor skillnad på de här lektionerna och de lektioner jag hade om samma område under höstterminen. Jag kommer ihåg att jag på lektionen under höstterminen sprang runt och försökte hjälpa eleverna så gott jag kunde. Som jag kommer ihåg det var det en rätt så intensiv lektion för mig som lärare eftersom många av eleverna behövde mycket hjälp, flera hade svårt att läsa den skriftliga instruktionen och jag hade en känsla av att inte räcka till.
Nu, på samma lektioner på vårterminen, hade inte så mycket att göra. Eller rättare sagt, jag fick tid till just det som är en av de viktigaste uppgifter för mig som lärare, nämligen att gå runt bland eleverna och uppmuntra deras idéer, kanske ge ett och annat råd och heja på deras försök. Jag hade tid att vara där och se på när de lyckades och tid att vara på plats just innan något gick snett. Jag kunde också sitta bredvid eleven som behövde en-till-en-instruktion och ge den i lugn och ro utan att ha fem elever otåligt väntande på hjälp.


Att flippa klassrummet är en modern metodik där digitala verktyg är viktiga hjälpmedel för att skapa mer utrymme för kreativa processer, lärande samtal och fördjupat lärande i klassrummet. Ofta sammankopplas det flippade klassrummet med att elever har i hemläxa att titta på en genomgång på film. Så behöver det dock inte vara av vad jag förstått. Det flippade klassrummet är ett ganska öppet pedagogiskt begrepp. Det bekräftade två av det flippade klassrummets pionjärer, Jonathan Bergmann och Aaron Sams, som jag lyssnade på på årets BETT-mässa. Poängen, som jag förstår det, är att använda sig av modern teknik för arbeta med de nedre stegen i Blooms uppdaterade Taxonomi så att man i mötet pedagog och elever får tid och möjlighet att arbeta med de övre stegen.
I trä- och metallslöjden passar det inte så bra med instruktionsfilm som hemläxa då slöjd oftast lärs bäst genom att man gör och merparten av våra elever har inte möjlighet att göra trä- och metallslöjd hemma. Att låta eleverna se på instruktionsfilm på lektionstid kan fungera bra. Jag tror att det kan vara en möjlighet till att nå eleverna bättre på fler plan. Att spela in själva filmen är i sig intressant ur lärperspektiv både om jag som pedagog gör filmen, men också om jag skulle låta mina elever vara del i filmskapandet. Jag har fått mersmak:)


6 kommentarer:

 1. Helt underbart att höra hur du arbetar! Och visst är inte läxan en förutsättning för att flippa klassrummet!

  SvaraRadera
 2. Har skickat denna länk till vår träslöjdslärare och hon blev så sugen att prova:)Jättekul att läsa om ditt arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Be henne gärna höra av sig på något sätt om vad hon gör och hur det går. Det skulle vara roligt att ta del av.

   Radera
 3. Jag är så intresserad av detta men vet inte hur jag skulle börja i så fall.
  Tips!
  Hur filmar man?
  Vilket forum finns filmerna i?
  Räcker det med 2 stationära datorer i klassrummet om det ska funka bra?
  Tacksam för allt du har tid att delge mig :)

  Mvh
  Kristin Brolinson
  Bråviksksolan, Norrköping

  SvaraRadera
 4. Hej Kristin! Vad kul att du också är intresserad av att undersöka flippmöjligheter. Jag/vi har filmat med telefon eller vanlig enkel kamera och redigerat i MovieMaker eller iMovie. Vi har också använt oss av appen SnapGuide för att göra enkla instruktioner.
  Jag har valt att publicera de flesta filmer på YouTube eftersom det då blir väldigt lätt att "bädda in" dem i till exempel en blogg.
  Det kan absolut räcka med två stationära datorer för att starta.

  Hör gärna av dig igen med hur det går! Lycka till!

  SvaraRadera