Sidor

torsdag 16 april 2020

Skalbaggar i torrpastell

Treorna har övat på att se och rita linjer och mönster samt bekantat sig med torrpastell och tränat på att skapa volym med färg. Det blev makalösa insekter!

Arbetsområdet hade två delar. På första lektionen fick eleverna skapa formen på insekterna. Jag introducerade med att visa grundformen för en insekt: bakkropp, mellankropp, huvud. Två framben som pekar framåt och två par bakben som pekar bakåt. För att ge alla elever en bra möjlighet att komma igång och för att visa på stora variationsmöjligheter i form och mönster valde jag att starta med att låta slumpen avgöra form och mönster åt eleverna. Tärning fick vara slumpgenerator. Eleverna fick små lappar och var sin tärning. Varje tärningssiffra gav en specifik form på insektens olika delar. En sexa gav möjlighet att välja fritt.

Jag valde att visa övningen med projektorn och kunde därmed styra så att alla kunde hänga med och kunde ge lite tips och idéer till de olika delarna. Eleverna gillade spelifieringen av det här momentet. Att få en sexa var mest uppskattat, men jag tror inte det hade blivit lika lyckat om alla alltid fått välja fritt. Att bli "anvisad" en form blev en utmaning att rita på ett nytt och lite obekant sätt vilket jag tror kan vara utvecklande. Eleverna reproducerade inte bara sin bild av hur en insekt såg ut utan utmanades att se nya former och linjer.

Nästa steg blev att förstora sin insekt på ett växtpresspapper med blyerts. Man kan använda andra papper med lite mera gräng. Jag valde växtpresspapper för att jag tycker att färgen på papperet lyfter fram torrpastellkritorna på ett härligt sätt, grängen gör att kritornas färg verkligen blir intensiva och de utstickande delarna syns bra (på svart bakgrund blir de lite osynliga).


Det tredje steget i den här första delen var att fylla i alla linjer med svart lim i en pipflaska. Svart lim hade jag blandat till av Marvin Medium och svart akrylfärg (ca 4 delar medium och en del akrylfärg). Här är lite tips för att blanda till det svarta limmet.
Det tar lång tid för limmet att torka (ca en dag) och bilderna behöver ligga helt plant när de torkar. Tänk på att antingen ge elever som är frånvarande möjlighet att göra insekter innan pass två eller gör extra-bilder till de eleverna så att alla kan delta i pass två. Gör också en egen som du kan ha som demonstrations exemplar för krit-momentet.

Nästa pass var det dags att sätta färg på våra skalbaggar. Jag introducerade med att återkoppla till förra lektionen och visa hur limmet torkat och skapat fält. Sedan introducerade jag kritorna. Jag berättade lite om pastellkritornas egenskaper och om hur asken skulle användas. Vi har en bild av ordningen kritorna ska ligga i fasttejpad i locket så att eleverna kan hålla ordningen. Det gör det lättare att se om någon krita saknas i någon ask och det ser trevligt ut att öppna en ask med kritorna i harmonisk ordning.



Eleverna fick utmaningen att försöka skapa volym genom färg. Jag visade hur de skulle utgå från den tänkta högsta punkten på skalbaggen och starta med vit färg för att sedan bygga vidare med analoga färger. Slutligen används fingret för att sudda ut färg så att det blir en fin färgövergång. Det här imponerade på eleverna och de var ivriga att sätta igång.
När eleverna var klara fixerades den lite dammiga kritytan med fixativ. Vi gjorde det utomhus på grund av den starka lukten.



Det här upplägget gör att alla elever får öva på att se och rita linjer och de får testa pastellkritor på ett sätt som gör att alla lyckas. De avgränsade fälten gör att alla skalbaggar blir fantastiska på olika sätt. Utmaningen att skapa volym med färg gav motivation till att bekanta sig med färgcirkeln i praktiken. De letade efter analoga färger och provade olika kombinationer.



Våra insekter var tänkta till en stor öppet-hus-tillställning som var planerad till nästa vecka. Nu blir det ingen sådan på grund av Corona, men vi har gjort en digital utställning på vår digitala skoltidning med hjälp av Animoto.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar