Sidor

tisdag 3 december 2019

Kartongskulpturer grande


Mina 84 årskurs 3:or har bara bild 30 minuter veckan. Det är inte mycket tid… Vi har valt att lägga 60 minuter varannan vecka för att få längre sammanhållen tid och det blir bara nio lektioner på en termin. Hur ska man hinna få in alla olika moment på så få pass? Hur, när det är 28 elever i varje klass? Det är en klurig ekvation. Jag har försökt att maxa bildprojekten så att eleverna kan arbeta mot flera olika mål i olika lager. Vårt senaste projekt har som syfte att eleverna ska få prova på olika tekniker, verktyg och material. Jag har valt att göra detta genom att eleverna får skapa tillsammans där gränsen mellan mitt och ditt suddas ut. Det blir inget djupgående testande den här gången utan mer ett möte som kan ge mersmak. Projektet har också inslag av återbruk och en förhoppning är att eleverna ska kunna inspireras till att göra liknande egna projekt med sådant de hittar hemma. Här beskriver jag hur jag gjorde den här gången. Man kan absolut variera och göra på andra sätt allt utifrån syfte, mål och gruppens behov.
Tidigare under terminen har eleverna fått bygga kartongskulpturer i en gruppövning. De skulpturerna fotades av och monterades sedan isär. Bitarna gjorde eleverna kollagen av som vi sedan frotterade och experimenterade med olika färgers uttryck.

Jag har under hösten samlat på mig stora wellpappkartonger. Jag skar ut lite olika former i wellpappen. Det momentet skulle man absolut kunnat göra ihop med elever, men den tiden hade inte jag i nuläget. Jag hade åtta bitar per klass i lite olika storlek och olika former. Jag täckte bord med plast, lade ut bitarna och förberedde färg i 7-8 nyanser som jag tyckte fungerade bra ihop. Jag valde flera lite pastelliga och någon lite kraftigare färg. Jag använder ABA-skols Ready mix-färger. Färg för moddlarna har jag i burkar och färg för valsarna har jag på plastburklock. Varannan plats har två moddlare och varannan två valsar. Färgflaskorna har jag i närheten för att kunna fylla på under övningen. 

Till just det här projektet har jag ordnat så att jag kan möta eleverna i halvklass vilket innebär 14 elever. Vi samlades i ring och jag introducerade ordet ABSTRAKT och pratade om att vi nu skulle måla icke föreställande. Sedan introducerade jag verktygen MODDLARE och VALS (också känd som roller) och visade hur man tar färg på valsen och hur man valsar. De fick också veta att vi skulle måla tillsammans och byta plats så att de målar med olika färger och får testa båda verktygen. De får de första reglerna som är att de inte får starta innan  jag säger varsågod och att de behöver stoppa när jag säger stopp. Eleverna får ta på sig sina målartröjor och dra upp ärmarna.

Eleverna placerades sedan ut två och två vid kartongerna. Det som jag kommit fram till är mest praktiskt är att eleverna står på utsidan av borden som står i en cirkel eller halvcirkel. Jag står i cirkel/halvcirkeln och kan då lätt ha överblick samt serva med mer färg utan att behöva tränga mig mellan elever. Arrangemanget i rummet är en förutsättning för att övningen ska fungera smidigt.
De som har vals får först valsa på färg så att de är redo. Jag påminner om vad abstrakt är (de kan måla linjer, former prickar etc…) och säger varsågoda. När jag ser att alla målat något säger jag stopp (ganska snabbt m a o). Eleverna brukar bli förvånade att de redan ska stoppa. De får nu alla gå ett steg åt ena hållet så att de får en ny kartongbit, ny färg och det andra verktyget framför sig. De får nu fler regler: där det är målat former får de inte måla över, de får bygga vidare på formen eller måla former där det är tomt. Jag säger varsågoda igen. När alla målat lite säger jag stopp. Nu får eleverna instruktion att ta med färg och verktyg till nästa plats. Jag påminner dem om regeln att de inte får måla över, men att de får måla runt om eller bygga vidare på formen och säger varsågod. Nu får de måla lite längre. Jag säger stopp och kör vidare med något/några steg till i rotationen de får ibland ta med verktyg + färg och ibland lämna verktyg. Mellan stegen fylls färg på. Efter 5-6 steg brukar det vara klart. All kartongfärg ska vara täckt. Det gäller att stoppa i tid innan formerna eleverna målat riskerar målas över av andra ivriga målare. Om man inte styr upp med inte-måla-över-regeln kan alla bitar bli lite dassigt brun-lila (inget ont om den färgen, men jag hade för avsikt att eleverna skulle få uppleva klara färger i den här övningen). Det här blir också en övning i att följa instruktion. Den här gången är inte syftet hinna njuta av själva målandet. Det får vi göra i en annan övning. Den här gången är det testa som är grejen.



Hade jag haft en sal med vatten hade jag passat på att låta eleverna träna på att tvätta verktygen, men jag har bara fem mini-små toaletter utanför matsalen med minimala handfat och det var inte ett alternativ att låta eleverna gå dit (sorgliga förutsättningar för ämnet…). Jag samlade in verktygen och tvättade av dem efteråt.

"Skrot" till tryck
Nu kunde lektionen vara slut (speciellt med momentet tvätta verktyg), men vi hann med ett moment till, nämligen tryck. Eleverna samlades i ringen av stolar och jag introducerade skrottryck, d v s tryck med saker som man samlar på sig som har kul former. Jag visar hur man kan ha filt (jag har vanlig fleecefilt) under för att få kraftigare tryck och jag visar hur man lätt gör en stämpeldyna av Ready mix-färg och tvättlappar (vi använder två lager av baby-rump-tvättlappar på ett lösviktsgodis-burk-lock) och visar hur man stämplar. Jag visar hur detta kan förberedas i syfte att de ska kunna göra det själva hemma (och det var det också elever som gjorde!). Eleverna fick trycka en på provlapp av silkespapper. Till ena gruppen hade jag lite mörkare lappar och vit färg som tryck och den andra gruppen fick ljusare färger med svart tryck.

Bitarna fogas samman med jack i var del al la halvt-i-halvt-tekniken


Allt det här hann vi faktiskt på 60 minuter. När det var dags för den andra gruppen veckan efter så fick de måla på baksidan av den första gruppens kartonger.

Efter att båda grupperna haft detta pass hade vi ett pass där jag mötte en grupp 30 minuter och den andra 30 minuter. Jag hade då lagt ut fyra av kartongerna i mitten av samlingsringen. Vi tittade lite på bitarna tillsammans och påminde oss om vad vi gjort förra gången. Sedan frågade jag eleverna vad de tyckte att vi skulle göra med bitarna. Hade vi jobbat med kartong förut? Vad hade vi gjort då? I början av terminen gjorde vi en skulpturövning i grupp där eleverna fick bygga ihop kartongbitar (350 gr kartong, typ flingpaketkartong) genom att klippa jack. Vi kom överens om att vi skulle försöka göra samma sak med de här bitarna. Grupper om 4-5 elever fick komma överens om hur en bit skulle sitta ihop med de andra. Jag skar med en brytbladkniv ett jack (en knapp cm brett) i bitarna och de fördes ihop. När alla bitar var på plats hade vi vår skulptur. Att ta beslut i grupp var också en bra övning.

Sedan var det dags för silkespapperstrycken. Eleverna fick sina bitar i tur och ordning och fick bestämma var de skulle sitta på skulpturen. Vi limmade med tapetklister. Jag styrde så att de bara fick sätta på kanterna, rakt eller snett, för att inte riskera att mönstren som var målade skulle täckas över för mycket. Eftersom trycket var med vattenfärg var det viktigt att limma på kartongen och sedan försiktigt lägga och klappa på silkespapperet. Trycket löses upp om man penslar tapetklister på. De ljust färgade bitarna blev nästan genomskinliga när de torkade. De mörka blev fina kontrastformer på den målade bakgrunden. Eleverna tyckte att det såg ut som att skulpturerna fått coola tatueringar.

Skulpturerna blir stora, men lätta och smäckra. Det passar bra att hänga upp dem i fiskelina.


Jag förstärkte fogarna med smältlim (limpistol) och när skulpturerna torkat lite (tapetklistret gör dem lite sladdriga) så kunde de hängas upp med fiskelina. De är härligt stora, men samtidigt lätta och smäckra. Jag tycker att det är kul att eleverna får prova att jobba med skapande i stor skala samt att de skapar något abstrakt som kan väcka fantasin och visa att form och färg i samspel kan vara vackert. Alla elever har fått testa nya verktyg och har fått skapa skulptur tillsammans i grupp, det stärker gruppkänslan. Visst blev de fantastiskt vackra!


Den här övningen är starkt inspirerad av Levande verkstadspedagogiken.

1 kommentar:

  1. 1000 1000 tack för din innehållsrika och välformulerade beskrivning om hur ni har gått tillväga!
    Jag är djupt imponerad över det jag läser och ser!
    Här ska göras en repris!

    SvaraRadera