Sidor

söndag 18 augusti 2019

Kulturkoftor & sagotröjor

Tidigare i somras var jag på besök på utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor på Upplandsmuseet. Det ligger bara nästgårds från där jag bor. Utställningen består av ett stort antal stickade plagg med koppling till olika mer eller mindre kända verkliga eller fiktiva personer såsom till exempel Lilla Mys klänning, Curt Cobains kofta och Coco Chanells randiga strandtröja. Det är Celia B Dackenberg som gjort noggranna efterforskningar kring stickade plagg ur sagor och verklig historia. I utställningen presenteras plaggen med intressanta texter och bilder som väcker nyfikenhet och ger plaggen en röst.

Om ni har möjlighet kan jag verkligen rekommendera ett besök. Utställningen är öppen till och med 22 september 2019 med gratis inträde.



Invid utställningen med plaggen finns några föremål som kan kopplas till stickning. Mest imponerad blev jag av de fint täljda friargåvorna med fantastiska detaljer. Det som ni ser nedan är nystpinnar. Den här typen av föremål kallades ibland för "känning". En intresserad ung man kunde "känna sig för" om hans känslor var besvarade vilket kunde läsas i om gåvan togs emot eller inte.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar