Fyrorna hade aldrig tidigare arbetat med tryck så jag valde att starta med en lektion med skrottryck med spegling. Det är en övning som är fantasifull, rolig och den får eleverna att känna att de lyckas. Jag valde vart papper och vit färg eftersom jag misstänkte att eleverna oftast tidigare fått arbeta med vitt papper. Jag vill att de ska få möta variation i möten med material och tekniker.
Jag startade lektionen med att tala om att vi skulle arbeta med bildtekniken tryck och skrev TRYCK på vita tavlan. Därefter pratade jag kort-kort om insekter. Jag frågade om det var någon som sett insekter i sommar (alla hade gjort det) och jag pratade lite om hur olika insekter kunde se ut. Jag ritade upp lite enkla bilder av insekters former på tavlan, några med vingar, andra med antenner o s v. Det här tog jag bara kort-kort som en inspiration till tryckets tema som var just insekter.
1. Lägga ut filt (Vi använder fleesefilt klippta i bitar. Det mjuka underlaget ger tydligare tryck)
2. Skrotlåda (Lådor med 5-6 skrotgrejer. Olika pryttlar som går att trycka med, t ex lego, burklock, metallbeslag...)
3. Papper som viks på mitten (jag visar hur man gör) och eleverna skriver namn med blyerts i ett hörn
4. Stämpeldyna (Vi gjorde stämpeldynor av godisburklock med Readymix-färg och skumgummi-babyrumptorkare på (två på varandra))
Nästa steg är att visa övningen som är en parövning. Jag satte upp filt och vikt papper på tavlan med magneter och visade med hjälp av klassläraren som par-partner.
Person A, jag, väljer valfri skrotsak ur lådan, jobbar på färg på den på stämpeldynan (jag visar hur de trycker för att få färg på hela tryckytan) och trycker på valfri plats på ena sidan av mittenvikningen. Jag påminner här eleverna om att det ska bli en insekt, att insekten kan se ut lite hur som helst, men att det ska bli någon form av insektsfigur.
Sedan ger jag min skrotsak till person B som nu har i uppgift att spegla mitt tryck på andra sidan mittenvikningen. Här stannar vi till och visar tydligt vad en spegling är. Därefter lägger person B tillbaka skrotsaken i lådan och nu är det person B:s uppgift att välja en skrotsak och trycka på valfri plats på "sin" sida. Person A speglar och väljer nytt skrot och så fortsätter paret tills de tycker att de är klara.
Grunden till den här övningen är inget jag själv hittat på. Det är en Levande verkstadsövning och den går att variera på en mängd olika sätt med olika material, olika teman och olika direktiv. Man kan t ex ha som regel att trycket ska ske under tystnad. Jag lät eleverna prata och planera tillsammans om de ville. Det blev ett tillfälle för mig att se hur de pratade om form och uttryck.
Snabba par fick göra en bild till och sedan var det dags för städ. Att ha en klassrumsvask och två minihandfat på elevtoaletter utanför gör städproceduren lite utmanande, men det gick hyfsat bra tack vare att jag hade skapat struktur kring städningen och kring var och hur materialet skulle förvaras.
Vi avslutade med en kort-kort samling där jag upprepade vilken teknik vi arbetat med samt uppmärksammade dem på symmetrilinjen i insekterna. Bilderna satte jag upp utanför klassrummen. Planen är att vi ska återkomma till speglingsmomentet vid nästa bildlektion.
Förutom en introduktion till tryck har den här övningen flera vinster, t ex:
- eleverna övar samarbete
- eleverna övar sig på att se möjligheter i formerna som växer fram
- de ser nya möjligheter i vardagsföremål och de kommer att se på "skrot" med nya ögon efter det här