Sidor

lördag 12 maj 2018

Sampla ett kulturarv

Jag har hittat en ny favoritpodcast - Grafikens hus. Museet Grafikens hus chef Nina Beckmann samtalar med olika konstnärer och kulturpersonligheter om konst, vad skapande arbete betyder för dem och vilken roll ett museum kan ha i samhället. Nu var det länge sedan ett nytt avsnitt gavs ut, men det finns nio intressanta avsnitt att lyssna på.

Idag lyssnade jag till avsnitt 2 med Behrang Miri. Behrang är bland annat rappare och han talar vid 26:35 i klippet nedan om hur han som 17-åring upptäckte hur gammal musik kunde användas i ny förpackning genom sampling inom hiphop. Genom att själv undersöka olika musikstilar och använda till sampling fick han en större förståelse för vad musiken innebär och vad den kan vara. Han pratar om kulturarv som en hybrid i en  ny kontext.

Jag tänker att det skulle kunna vara samma sak med slöjd. Traditionella slöjdtekniker kan samplas i nya uttryck. Kulturarvet kan behöva tolkas i ett nytt sammanhang för att bli angeläget.


1 kommentar:

  1. Hej! Jag tycker din blogg är informativ och bra! Jag slukar just nu all info jag kan få om att jobba som träslöjdslärare då jag till hösten ska börja jobba som det. Har vikarierat innan men inte så länge. Jag undrar om jag skulle kunna få ställa lite frågor till dig angående rollen som slöjdlärare? Kanske till mail/facebook om du har? Tacksam för svar! ������

    SvaraRadera