Sidor

onsdag 25 mars 2015

30 knivslipningar senare

I teorin vet jag precis hur man ska göra. Jag känner till den eftersträvansvärda konkava ytan, hur vattnet ska flöda över eggen och de olika stegen så att "skägget" till slut trillar av och den perfekta slipningen uppnås. I teorin vet jag hur det går till, men att det ska vara så svårt att få till i praktiken.

I somras fick jag en grundlig kurs i hur man slipar en kniv när jag gick veckokursen "Magiska askar" på Sätergläntan med Jögge Sundqvist som kursledare. När jag i höstas skulle slipa mina 15 slöjdsalsknivar inför ett täljarbetsområde tänkte jag innan att det skulle gå lätt eftersom jag nu visste hur det gick till. Jag höll på att bli gråtfärdig över att det inte gick att få till en enda bra slipning trots att jag hade 15 knivar att öva på.

Nu har jag slipat mina 15 knivar en gång till och nu tror jag att jag kan säga att jag fått till en sida av ett knivblad riktigt bra. En sida av 30 knivbladssidor, men det är ett framsteg. Övning ger färdighet!

Varför köper hon inte en jigg, kanske någon tänker. Ja, det borde jag kanske göra, men det har inte riktigt rymts i budgeten ännu och jag tycker att jag borde kunna lära mig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar