Sidor

fredag 19 september 2014

Kan slöjd vara digital?

För mig är slöjd taktil, den är doft och en känsla som upplevs med hela kroppen. När vi startade Slöjdstafetten var det viktigt för oss att tillverka fysiska slöjdföremål  som skulle skickas iväg på sina uppdragsresor. Våra årskurs femmor fick i ett Skapande skola-projekt tillverka krympburkar i form av stafettpinnar. Pinnarna utrustades med QR-kod som ledde till vår Slöjdstafettblogg och uppdraget som fanns beskrivet där. Våra slöjdpinnar skickades iväg och för att dimpa ner i olika slöjdsalar i Sverige och möta slöjdandet där. Pinnmottagarna ombeds skicka en hälsning och berätta vad de gör i sin slöjdsal och bränna in sitt bomärke på pinnen innan pinnen skickas vidare.
Vi var supertaggade över att komma igång. Hur långt kommer pinnarna att resa undrade eleverna. Kanske ända till Australien minns jag att en elev tänkte.

Vi har hunnit få några pinn-hälsningar sedan stafetten startade i januari 2014. Vi blir lika glada varje gång en hälsning kommer och kan publiceras på bloggen. Det har dock inte gått riktigt lika smidigt som vi hoppats på. Flera pinnar har kommit bort och pinnarna förflyttar sig mycket långsammare än vad vi väntat oss. Jag har fått lägga ganska mycket tid på att lokalisera pinnar och påminna om att de ska skickas vidare.
Samtidigt har vår stafett blivit omskriven och känd inte minst genom att vi gick till final i webbpubliceringstävlingen Webbstjärnan i våras. Flera skolor har hört av sig och vill gärna vara med i stafetten och jag har tvingats svara att: "Ja, vad kul, men vi vet inte var pinnarna är för tillfället. Ställ er i kö till Expresspinnen. Det är bara 15 andra på kö före er. Kanske ni får den till jul..."

I det här läget föddes idén på en virtuell pinne. En digital pinne som inte kan komma bort med posten och som alla som vill kan ta emot samtidigt och när de vill. Men kan slöjd vara digital?
Nej, menar jag, slöjd kan inte bara vara digital, men delar av slöjden kan med fördel vara det. Våra stafettpinnar är inte huvudpersonerna i Slöjdstafetten. Det är pinn-mottagarnas hälsningar som är huvudsaken. Hos pinn-mottagarna finns analog slöjd. Där pågår kreativt taktilt skapande, där luktar det slöjd och där kan eleverna uppleva slöjd med hela kroppen. Det är en liten bit av det vi önskar att de skickar med som en hälsning. På så vis kan det fungera att en av våra stafettpinnar är digital. Det ger alla slöjdelever en möjlighet att delta i Slöjdstafetten, när de vill! Vill du och dina elever vara med? Här är länk till info för att starta.

Jag ser fram emot att få vår slöjdstafettkarta alldeles prickig av digipinnen-hälsningar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar