Sidor

måndag 18 november 2013

Jag tror jag fick till lite vasst där!

Jag låter mina treor summera sitt slöjdprojekt Kul-på-hjul med en liten intervju som vi spelar in och lägger på vår slöjdblogg tillsammans med en bild av den färdiga kul-på-hjul-saken. Förra året hade jag samma ambition, men jag lyckades inte riktigt genomföra det på grund av att jag inte hittat någon riktigt bra lösning för att få både bild och ljud på plats på ett smidigt sätt. Här kan du läsa mer om hur jag hittade en lösning för att lätt få in bilderna.

Nu har jag hittat en inspelningsapp som fungerar superbra för att eleverna ska kunna spela in ljud själva, ljudfilen blir i MP3-format, ljuden namnas och jag kan få dem sparade i min Google Drive automatiskt. Det var den app som jag provade som sista alternativ när jag sökt på "MP3 recorder" på AppStore. Den heter nämligen MP3 Blockflöjt. Varför ska man ha en speciell ljudinspelare för blockflöjt?, tänkte jag när jag bläddrade igenom sökresultatet. Det visade sig vara en felöversättning. Recorder är ju blockflöjt på svenska. Så kan det gå när maskiner får översätta. Det visade sig hur som helst att den appen var den bästa och smidigaste för våra behov. Nu har jag den installerad på våra två slöjd-iPods.

I torsdags spelade några av eleverna in intervjuer. Gången innan hade vi gått igenom vad som krävdes för att bli godkänd och vad som behövdes för att få mer än godtagbara kunskaper, för att bli "vass" som vi kallar det (vi arbetar med "kass-till-vass-trappor" inspirerade av Årstaskolan och Lotta Brolin. Tack Lotta!). Denna gång repeterade vi och eleverna fick köra igång. Jag fascineras och imponeras över hur eleverna helt spontant i intervjusituationerna hjälper varandra att visa att de kan nå "vass-målet" genom att ställa följdfrågor och ibland nästan lirka ur kompisarna fördjupade vassa reflektioner kring slöjdandet. Snacka om kompetenta barn!

Intervjuerna ligger på vår slöjdblogg under fliken Trä och metall. Intervjun med Holli och Loe är bra exempel på elever som har högklassig intervjuteknik.
"Jag tror jag fick till lite vasst där", sa Loe när han kom tillbaka efter att ha blivit intervjuad, och det var inte slöjdföremålet som hade vassa kanter.

lördag 9 november 2013

Hemtentan inlämnad!

Nu har jag just laddat upp min hemtenta i metall i inlämningsmappen. Det känns väldigt bra. Metall är ett väldigt spännande material med stor potential för skapande och kreativitet. Jag skulle gärna vilja utveckla mina kunskaper mycket mer inom det här området både för användande inom skolslöjden och även privat.

I vår har jag förmånen att få ha workshop i metall i min lärarlyftutbildning. Det ser jag fram emot.

I arbetet med hemtentan har jag stött på en del riktigt bra material i ämnet på nätet. Här nedan är ett exempel.


fredag 8 november 2013

Fyror flätar

Mina fyror har kommit en bra bit med sina korgprojekt. Vi flätar med peddingrotting som vi köper i rullar från Slöjddetaljer. Förra terminen hörde jag av mig till dem för att fråga var materialet kommer från och vad framställningen har för miljöbelastning. Jag fick svar att det kommet från en palm som växer i Kina och att det fraktas hit med båt. Jag skrev då tillbaka, tackade för svaret och frågade om angående framställningen och eventuell miljöbelastning. Jag har faktiskt inte fått något svar ännu. Jag ska nog ta och skriva till dem igen.

Rottingspiralen gungar på ett roligt sätt.